Bruiloft - Reisverslag uit Gerik, Maleisië van Laura Pross - WaarBenJij.nu Bruiloft - Reisverslag uit Gerik, Maleisië van Laura Pross - WaarBenJij.nu

Bruiloft

Blijf op de hoogte en volg Laura

25 December 2012 | Maleisië, Gerik

Allereerst wil ik jullie natuurlijk fijne feestdagen wensen of in het Maleisisch Selamat Hari Natal!
Afgelopen weekend was de bruiloft, en het was een groot succes. Erg mooi om dit in een andere cultuur mee te maken! Hannah, Ella de bruidegom en ik vertrokken op vrijdag middag al naar de locatie van de bruiloft om voorbereidingen te doen. Dit was nog een aardig eindje rijden omdat het helemaal aan de grens met Thailand was. Het was erg leuk om mijn zenuwachtige collega te zien. Hij kon totaal niet stil zitten en liep alle kanten op. Ik heb hem maar een Nederlands snoepje gegeven, dropkrijt. Helaas viel dit niet echt in de smaak en moest hij het uitspugen! Ik heb vervolgens meerdere collega’s laten proeven en het blijkt dat ze allemaal niet echt ‘into’ drop en salmiak zijn! Ook 2 andere collega’s hebben het snoepje niet binnen kunnen houden. Volgende keer moeten ze de kerstkransjes en wijnballen maar proberen, deze zijn zoet en waarschijnlijk vallen deze meer in de smaak.
Toen wij ’s avonds aankwamen maakten we eerst kennis met de familie van de bruid, dit was erg interessant voor hen, omdat sommigen nog nooit een blanke hadden gezien!! Uiteraard, en zoals Hannah en ik inmiddels al aardig gewend zijn, was er eerst een ‘photoshoot’ met ons.

Bruiloften in Maleisische bestaan uit 2 onderdelen. Zaterdag was de eerste dag en dit bestond uit het officiële gedeelte met het ondertekenen van de papieren, de ringen en dergelijke. De familie en vrienden zitten allemaal op de grond in een kamer, dan komt de bruidegom binnen, daarna de paters/pastoors en als laatste de bruid. Tijdens dit gedeelte en wanneer de woorden worden uitgesproken zitten de bruid en bruidegom naast elkaar, maar kijken elkaar niet aan. Als dan alles is ondertekend mag de bruid worden gekust op haar voorhoofd en krijgt ze de ring en een armband. Na dit gedeelte was er een kleine maaltijd voor iedereen. In de avond is er uiteraard weer eten en er was vuurwerk.
De 2e dag kan worden vergeleken met een receptie. Familie en vrienden komen langs om het bruidspaar te bekijken en feliciteren. En ook dit keer is er weer eten en er is een band. Voor beide gelegenheden hebben het bruidspaar verschillenden kleding. Hannah en ik mochten ook weer onze Badju Kurung aan!
Op deze receptie kun je het bruidspaar ook geluk wensen, dit hebben wij ook mogen doen. Het stel zit op hun podium, je pakt wat blaadjes en strooit dat in hun handen. Als bedankje krijg je een takje met bloemen en een gekookt ei er aan, dit is ook voor hun geluk.
Na de bruiloft zijn we weer naar Kuala Lumpur gereden, dit omdat Hannah en ik graag kerst hier willen vieren en niet in Gopeng. In Gopeng viert namelijk niemand kerst en hier in Kuala Lumpur is het nog iets verwesterd. Helaas is Hannah momenteel al 2 dagen ziek en is ze dus hele tijd thuis gebleven. Ik ben op kerstavond nog met een andere Nederlandse jongen van Saxion die hier studeert uit geweest. We waren bij een club met kerst thema, maar ondertussen maar 1 kerstliedje gehoord. En ook al riep de DJ de hele avond Merry F*cking Christmaaaaas, dan nog had ik geen enkel kerst gevoel. Vandaag heb ik de hele dag een beetje thuis gezeten, kerst muziek geluister en 3fm serious request terug gekeken. Wat goed zeg die 12 miljoen!! Daarna heb ik even over de avondmarkt gelopen en mijn kerstmaaltijd gehaald, verschillende stukjes vlees op stokjes. Wat mij niet zo aansprak was het koeienhoofd dat gewoon op één van de tafels lag!!! Gatver, en wat stinken!!

Zojuist ook nog even met de hele familie geskypt, en enkele van onze teambuilding spelletjes gedaan: Hoe krijg je een elastiekje dat over je hoofd zit (onder je neus), tot onder je kin, zonder het elastiekje aan te raken. Geloof me, dit geeft echt geweldige beelden als je zus, nicht, oom etc. dit allemaal voor de webcam doen! Niet dat dit kerst gevoel geeft, maar wel weer een fijn familie gevoel. En daarmee sluit ik eigenlijk mijn 1e kerstdag af. Hopelijk is Hannah morgen wat beter te pas en kunnen we ergens naar toe zodat zij ook nog een beetje kerst kan vieren.

Foto’s zijn te vinden op:

• 27 December 2012 - 12:23

Jorieke:

hahaha ik word er steeds beter in hoor! Succes met je dansje!